Keratokonus

Keratoconus betyder “keglehornhinde” og er en forandring af hornhinden, som gør den kegleformet.

Keratoconus er en meget sjælden sygdom. Man kender ikke årsagen til sygdommen, men i nogle tilfælde er den arvelig. Mange ved ikke, at de har sygdommen, før den opdages hos optometristen eller øjenlægen. Symptomerne er nedsat afstandssyn i stil med nærsynethed og store bygningsfejl, der ikke rettes med briller. Det kan være slemt på det ene øje og mildt på det andet øje.

Det er svært at diagnosticere en keratoconus. Vi har i butikken meget avanceret udstyr, som kan afsløre en keratoconus. Men du skal undersøges af en øjenlæge for at få diagnosen.

Behandles med kontaktlinser og UV-lys

Keratoconus kan ikke behandles med medicin og kan ikke kureres, men afhjælpes med specielle formstabile eller bløde kontaktlinser. Det kan være vanskeligt at tilpasse kontaktlinser til Keratoconus, og da hornhinden ofte forandrer sig, kræver det flere kontroller og evt. at vi ændrer linserne løbende.

Der er også god erfaring med behandling med UV-lys, som øger hornhindens styrke og kan stoppe udviklingen af Keratoconus. Denne behandling foretages på øjenafdelingen på Glostrup og Århus hospital. I svære tilfælde kan man lave en hornhindetransplantation.

Hvis du har Keratoconus, er du tilskudsberettiget til kontaktlinser og aflastningsbriller fra din hjemkommune. Det hjælper vi dig med at søge om.

Læs evt. mere på Dansk Keratoconus Foreningens hjemmeside: www.keratoconus.dk