Derfor er der store fordele for tandlæger ved at arbejde med lys

Det pudsige med lys er, at man ofte tager det for givet og kun husker at sætte rigtig pris på det, når det mangler og virkelig er nødvendigt. Har du brugt lupbriller før, ved du, at et godt lys er mindst lige så vigtigt som selve luppen. Og helt ideelt er det, at lyset præcist følger dit blik.

I dag kommer luplys i flere forskellige varianter — fra det meget skarpe, hvide lys i centrum der aftager gradvist, til det lys der er lige skarpt over det hele med en meget veldefineret afslutning. Sidstnævnte variant er særligt brugbart ved forstørrelser over 3.5x. Luplys er blevet markant lettere de senere år og vejer nu helt ned til 8 gram. I dag kommer de bedste af slagsen med li-ion batterier, der gør det muligt at sjatlade dem i løbet af de naturlige pauser på arbejdsdagen, og dermed gøre det helt uden batteriet tager skade.

Hvidt er ikke altid det bedste lys

Det enkle hvide lys er imidlertid ikke altid en fordel. Og arbejder man med plastfyldninger kan det slet ikke bruges, da det får plastmaterialet til at polymerisere. Derfor skifter tandlæger til det gule lys i stedet. Ved traditionelle lupbriller sker det typisk ved at vippe et gulfilter henover lysdioden, mens mere moderne lupbriller gør det muligt at foretage farveskiftet fx ved blot at puffe med albuen til en batteripakke.

Foruden det gule og hvide lys anvendes også blåt eller grønt lys med hver sine fordele. Her gør det blå lys, at man nemt kan se overgangen mellem en gammel fyldning der skal fjernes, og en tand, der skal blive. Det blå lys er også velegnet for tandlægen til nemmere at se plak på patientens tænder. Når tandlægen desuden farver tænderne med fluorescein, bliver det nemmere at se eventuelle angreb fra caries og afgøre angrebets omfang, og det bliver nemmere at spore revner i tænderne.

Når det er tid til kirurgiske indgreb, er det grønne lys ideelt, fordi det gør det nemt som tandlæge at se skader på blodkarrene. 

adivista-sv-black